Pages

Rabu, 05 Maret 2008

CERITA MENGANDUNG ANAK GAJAH

Al-kisah, tersebut dalam cerita-cerita kesah orang mengandungkan anak. Banyak orang buat kajian terhadap mereke-mereka yang pernah mengandung. Ini banyak dikesahkan dari kelinik-kelinik perempuan mengandung. Ada yang berkata " aku mengandung kembar " ada kembar siam, ada kembar lima dan ada juga di sebut kembar kerbau. Ini bermanaan ada macam macam jenis kembar sewaktu mengandung.

Bercerita tentang mengandung, orang lelaki juga membuat macam-macam cerita pasal mengandung. Maksudnya mereka yang perut besar pun di katakan mengandung, tetapi mengandung najislah, mengandung lemaklah dan lain-lain nya. Satu hari seorang lelaki yang umurnya pertengahan pergi kekelinik bagi memeriksa perutnya terlalu membesar.

" Masuk ... " kata seorang pembantu kelinik tersebut. Dengan perut terbuyut-buyut,lelaki tersebut masuk menjumpai doktor. Kebetulan hari itu doktor yang bertugas seorang perempuan.

" Bang ... sakit apa ni " tegur doktor melihatkan lelaki ini termengah-mengah memengang perutnya.

" Ni...badan saya hari kurang sihat, rasa nak demam, panas badan dan perutnya bergerak-gerak" tegas nya dengan muka yang orang sakit nak bersalin.

" Mari sini dan baring , saya nak pereksa anda" kata doktor secara jujur.

Lelaki itu pun baringlah di atas katil tempat pemereksaan. Doktor perempuan ini dengan alat pengesannya cuba memereksa dadanya, tangan nya, kakinya dan akhirnya perutnya.

" Abang ni gembuk sengat, jagalah makan supaya kurangkan kegemukan" kata doktor sambil meraba-raba perut lelaki ini. " Tenguk ni perut abang, macam perut perempuan mengandung" kata doktor se olah-oleh berjenaka.

" Doktor, janganlah perli saya, saya sakit betul ni " sahut lelaki tadi dengan nada suara yang terketar-ketar.

" Ni, saya rasa awak mengandung lah" gurau doktor sambil menenangkan hati pesakitnya.

Niat doktor adalah untuk sembang-sembang dan tidak berniat untuk memperli perut lelaki , tetapi lelaki ini nampaknya macam tak boleh bergurau.

" Doktor memang saya mengandung masa kini " sahutnya dengan nada yang keras dan wajah yang garang

" Mengandung apa pula orang lelaki" tegas doktor dengan nada hairan.

" Mengandung anak gajah lah " jawab nya dengan nada menengking.

" Apa bukitnya awak mengandung anak gajah " tegas doktor .

" Doktor tak nampak kah ? tanya lelaki tersebut.

" Nampak apa? tanya doktor kepelikan

" Ni.. belalai nya dah pun keluar .. hanya tunggu badan nya sahaja" kata nya dengan muka selamba. Sambil tangan nya menarah anu nya.

" Ngh..hhhhhh. " tersentak doktor sambil senyum malu. " Menyesal aku buat jenaka nya" bisik hati doktor yang terlalu menyesal.

Lelaki itu semyum simpul, wajah nya puas dapat mengenakan perli dari doktor tadi.

Tidak ada komentar: