Pages

Rabu, 05 Maret 2008

Sajak Semangkuk Sup

Semangkuk Sup
__________________________
Hj. Mohamed Tahir Shahdan


Semangkuk sup
rasa sedap bila dimakan
Sup tulang, sup daging ,sup sayuran
Ada juga di panggil sup campur.

Semangkuk sup
Ada rasa pedas, ada rasa masin
Pekat dan cair

Semangkuk sup
Berpeluh sesudah menghirup
Pijar bibir-bibir kepanasan

Semangkuk sup
Jika diulang ulang berpenyakit
Jika sekali-kali berhasiat

Semangkuk sup
Ada sihat yang menyegarkan
Ada yang mati mengejut
Selepas menjamah semangkuk sup.


Tanggal 5 Mac, 2008

Sajak ini ku cipta bagi mengingatkan diri ku sendiri. Semalam aku dan isteriku makan di luar, dikala itu aku memesan semangkuk sup ekor, terbeliak mata isteriku mendengarnya.
" Tadi dengar kata buat sajak semangkuk sup, dalamnya kata memberhaya jika selalu di amalkan" kata isteriku dengan nada nesihat.
" Kan sajak itu sebagai ingatan untuk diri kita dan lain orang yang minat makan sup" kataku seolah-olah mensifatkan sajak ku itu berunsur ingatan.

Berbalik tentang semangkuk sup, banyak dengar cerita tentang selepas makan sup di warong jalan masuk Parit Botak, Batu Pahat yang dikatakan kow sangat, ada yang balik kena strok, ada juga yang meninggal dunia secara mengejut. Sebenar nya cerita itu kebetulan saja. Sebenarnya diri sendiri yang dah tahu ada penyakit darah tinggi, tak jaga makan, pantang jumpa bukan bukan pantang makan. Jadi kebetulan nya ajal nya tersurat dikala itu, maka jadi lah cerita dan gelaran " warong maut". Susah lah orang warung cari makan. Orang lain yang ramai-ramai makan diwarung itu tak semua mati atau sakit.

Oleh yang demikian, saya mengingat diri saya serta sabahat handai yang mengenali saya agar berjaga-jaga tentang makan terutama di saat umur yang dah meningkat tua. Kerana makan merupa punca nya penyakit pada badan kita. Amalkan makan sekiranya lapar, dan berhenti makan sebelum rasa kenyang. Makan makanan yang berikhisat saja. Jangan makan makanan dalam tin, makanan segera dan jauhi dari makanan yang mengandungi racun. Tetapi judoh, maut adalah di tangan Allah, kita hanya merancang sahaja. Bak kata orang " dulu buah kelapa tua sahaja yang gugur ke bumi, sekarang buah kelapa muda juga lebih banyak turun kebumi untuk jadi hidangan mereka yang suka minum air kelapa muda" Lain perkataan, yang muda pun ada banyak yang mati, terutama di jalan raya,makakala yang tua mati kerana sakit tua.

Tidak ada komentar: