Pages

Kamis, 27 November 2008

Mana Dia Pejuang Bahasa Melayu?

Al-kesah selepas sahaja keputusan UPSR di umumkan, maka banyak lah kajian telah dibuat oleh pihak tertentu tentang baiknya menggunakan bahasa inggeris daalam mata pelajaran matematik dan sains. Macam-macam fakta yang di keluarkan bahawa siapa kata orang melayu teutama anak-anak kita dari darjah 1 hingga 6 tidak pandai berbahasa inggeris. Sehubungan itu juga maka ramailah menteri-menteri yang memperkatakan bahawa langkah kerjaan ini bagus dan bijak, sehinggakan ketua pengarah pelajaran juga menyiakan baiknya.

Persoalan sekarang, apa bahasa sekalipun kalau dididik dari kecil anak-anak kita juga boleh mengikutinya. Bahasa Jepun, cina, india semuanya anak-anak kita boleh mengikutnya. Apa yang membimbangkan kita kelak, adalah penggunaan bahasa melayu pada akhir zaman ini, adakah akan terkubur begitu sahaja, tidak lagi di jadikan bahasa resmi. Selepas sepuloh tahun akan datang, maka jenarasi ini langsung tidak menggunakan bahasa ibuanda nya sendiri. Lepas sahaja mendapat kerja, asik saja menggunakan bahasa inggeris. Disuruh memberi dalam taklimat dalam bahasa melayu, mohon maaf saya tak fasih berbahasa melayu. Ini yang kami semua kuatirkan. Orang-orang cina dan india, walaupun di arah menggunakan bahasa Inggeris dalam mata pelajarannya, tetapi masih lagi menggunakan bahasa ibunada nya dalam mata pelajaran yang wajib diajar.

Dalam tahun 1964, kerajaan mengistirkan Bahasa Melayu adalah bahasa resmi. Itu satu pengistiharan yang di agongkan, kerana negara kita adalah milik orang melayu sebagai bangsa utama dan islam agama resminya. Bila kita beredar tahun 1990, Mahadir telah mengubahkan supaya kita pentingkan bahasa Inggeris sebagai bahasa kedua, demi menjadi bangsa globa. Kedua-dua dasar ini adalah baik dan pratikal.

Tidak ada komentar: