Pages

Senin, 18 Mei 2009

Tiga Hari Di Kota Suci Madinah


Pada hari pertama di Madinah, kami penuhi dengan bersolat di masjid Nabawi, terutama solat lima waktu, disamping itu membaca al-quran, solat-solat sunnat dan segala pahala amalan dihadiahkan kedua-dua ibu bapa telah meninggalkan kami.

Pada hari ke duanya, jadual kami adalah melawat tempat-tempat bersejarah di kota Madinah, antaranya adalah Jabal Uhud, yang mana sejarahnya adalah peperangan Uhud. Nabi Muhammad SAW bersabda " Sesungguhnya Uhud adalah gunung yang sangat mencintai kita, dan kita pun mencintainya" (Shahih Muslim ). Di Bukit Uhud ini banyak sahabat nabi mati syahid, antaranya Syadina Hamzah, nabi mengelarnya sebagai syahid al-syuhada. Lain-lain tempat adalah masjid Qiblatain, yang sejarah nya adalah nabi menerima perintah dari Allah SAW supaya pindahkan kiblatnya dari Plastein ke Ka'abah Masjidi Haram di Mekah.Lain-lain tempat adalah di ladang kurma, yang mana berpeluang untuk membeli berbagai-bagai jenis kurma dan gula-gula untuk dijadikan sebagai hadiah kepada sahabat handai di tanah air nanti. Lain-lain tempat yang dilawati adalah perkuburan Baqi'. Di perkuburan ini terletaknya 10,000 sahabat nabi yang dimakamkan termasuk Saidina Othman dan isteri-isteri baginda. Lain-lain tempat yang dilawati adalah masjid tujuh, kesan peninggalan kubu-kubu peperangan dizaman nabi. Pada hari ketiganya, selepas solat subuh kami dibawa ke makam nabi bagi ziarah akhir sebelum bertolak ke Mekkah. Selesai sahaja ziarah wada' dimakam nabi, kami balik ke bilik bagi persiapan bagi memakai ihram, seperti mandi sunnat ihram, solat sunnah dan menurunkan barang-barang dari bilik ke bus yang akan membawa kami menuju ke Bir Ali bagi mikat niat umrah dan berniat umrah sebelum bertolak ke Mekkah.

Setelah siap semuanya berihram dan berkumpul menaiki bas, ustaz mula mengarahkan bas bergerak menuju ke Bir Ali. Bas bergerak meninggalkan tempat bermalamnya kami semua dan menuju jalan ke Mekah. Setibanya di perkuburan baqi', kami semua menghadiahkan al-Fatihah dan apabila sampai nampak kubah berwarna hijau, tempat makam nabi, kami semua melambai-lambaikan tangan tanda perpisahan. Kami telah pun membuat satu azam baru di makam nabi, seandaikan kami diizinkan Allah dan diberi rezki dan kesihatan, kami berdua akan kembali lagi menziarahi Madinah pada setiap tahun. Semakin jauh wajah masjid nabawi ditinggalkan, semakin sayu hati kami dan tidak disangka-sangka linangan air mata membasahi pipi disaat melambai-lambai nabawai, seolah-seolah nabi juga melambai-lambai kami semua.

Setiba di Bir Ali, kami masuk masjid dan solat tahayatul masjid,solat sunnat ihram dan terus berniat ihram, maka di kala itu, mulalah pantang larang semasa dalam ihram bermula, bertalbiah mula berkumandang dalam bas hinggalah menuju arahkan ke Kota Suci Mekah.

2 komentar:

Wahyu Budiwa Rendra mengatakan...

salam tn.hj. yang dihormati. pulang dari tanah suci, tentu banyak ilham dijadikan puisi. boleh dihimpunkan menjadi sebuah kumpulan sajak.

Citra Delima mengatakan...

Insahallah, kalau diizinkan Allah, atas berkat bimbingan dari Tuan Guru, boleh lah tolong membantu kami hendaknya.