Pages

Senin, 18 Mei 2009

Sepuluh Tahun Terpanggil Kembali

Tanggal 20 April 2009 bersamaan 24 Rabiulakhir 1430H , kami bersama isteri telah terpanggil menjadi tetamu Allah untuk ke tanah Suci melakukan ibadat Umrah. Pada Tahun 1999 kami berdua telah selamat menunaikan fardu haji dan selepas sepuluh tahun kami terpanggil kembali menjadi Tetamu Allah.

Kami bertolak dari Lapangan Terbang Senai jam 7.30 pagi dan transit di KLIA dan jam 3.00 petang kami bertolak ke Jeddah, sampai di sana jam 7.30 malam waktu Jeddah. Kapal terbang yang kami naiki memuatkan lebeh kurang 350 orang jemaah, termasuk yang kami kenali adalah Tok Guru Nik Aziz, Syed Hamid Albar dan kumpulan Hijjas. Kumpulan kami adalah dari Tabong Haji Travel & Services Sdn Bhd.

Jam 7.30 malam waktu Jeddah, kami tiba dan seterusnya menaikki bas ke Bandar Suci Madinah, lebeh kurang jam 4.30 subuh rombongan kami sampai ke Madinah, Wahoo! Sungguh jauh berubah wajah Madinah berbanding sepuluh tahun yang lalu, terpegun juga kami melihatnya. Kami di tempatkan di Anwar Palace, hotel bertaraf lima bintang, tinggal berdua sebilik. Oh! sungguh mengkagumkan suasana nya. Selesai mengangkat barang-barang ke bilik lebih kurang jam 5.00 pagi, waktu subuh telah pun berlalu, siapkan mandi dan pakai, kami berdua terus ke masjid yang tidak jauh, turun dari hotel terus ke pintu masjid Nabawai. Memandangkan kami berdua masih lagi ingat jalan masuk ke masjid, kami terus melakukan solat subuh berjemaah bersama ahli-ahli rombongan kami. Orang lain sibuk baru pulang, dan ada yang menbuat ziarah ke Makam Rasulallah dan ke Raudhah.

Mengikut jadual, jam 8.00 pagi selepas sarapan pagi, ustaz yang memandu kami akan melakukan ziarah ke Makam Nabi dan seterusnya ke Raudhah. Oleh kerana kami yang telah pernah pergi, kami mengambil jalan singkat dan terus ke Makam Nabi Muhammad SAW lepas saja solat Subuh, Alhamdullah, dikala itu tidaklah ramai sangat orangnya, jadi mudahlah kami lama sedikit di Makam Nabi bagi menyampaikan salam dari kami, ahli keluraga kami dan salam yang dikirim oleh sahabat-sahabat kami di Malaysia. Diantara doa kami selepas ka Makam Nabi, adalah berdoa agar kami berdua dapat melakukan ibadat umrah dengan sempurna, sihat tubuh badan, beri kelapangan dan kemudahan melakukan tawaf dan saie. Selesai saja ziarah makam, kami terus ka Raudhah dan melakukan solat hajat dua rakaat dua kali, satu disudut Raudhah dan satu lagi di Mimbar Nabi. Semuanya berjalan dengan sempurna dan teratur. Puas sungguh rasa hati kami melakukan ziarah dan solat dalam kedaan aman serta khusuk kehadrat Allah SWT. Ini lah sebahagian dari hari pertama kami berada di Kota Suci Madinah.

Tidak ada komentar: