Pages

Senin, 09 Maret 2009

Guna Bahasa Ibuanda Di Sekolah Rendah

Saya tertarik dengan tajuk berita harian keluaran Isnin 9 Febuari, 2009 tentang pandangan Datuk Seri Rais Yatim. Kalaulah semua pihak boleh menerima pandangan beliau, maka sewajarnya PPSMI ini dihapus terus dari niat para pemimpin kerajaan, terutama Menteri Pelajaran Malaysia.

Di antara pandangannya, biarlah saya memberi penjelasan satu persatu mengikut pandangan saya sendiri:

1. Kerajaan perlu mencontohi sekolah aliran cina (SRJKC) yang menggunakan bahasa ibuanda dalam pengajaran Sains dan Matematik di sekolah rendah, sebelum bahasa Inggeris dijadikan bahasa penghantar dua subjek itu pada peringkat menengah.

2. Pendidikan yang diterapkan di sekolah cina pada peringkat awal menyebabkan budaya dan bahasa mereka mantap.

3. Kita tidak boleh cuba-cuba satu-satu dasar tanpa mengambil pandangan dari golongan cerdekiawan Melayu dan perjuang bahasa dan kita tak boleh nafi pandangan mereka kerana ini soal budaya dan identiti bangsa, bukan mudah untuk kita mengetapikan pandangan pihak terbabit.

4. Katanya lagi, murid sekolah rendah sewajarnya mendapat didikan awal dalam bahasa Melayu, termasuk bagi subjek Sains dan Matematik bagi memupuk jati diri, identiti dan budaya Melayu sejak dari peringkat awal. Beliau yakin bahasa Melayu mesti digunakan dalam memupuk identiti dan budaya bangsa Melayu sekurang-kurang mulai Tahun satu hingga Tahun lima sepertimana sekolah cina.

5. Kepada parti pemerintah , beliau menuntut perkara ini difikirkan bersama dan perkara ini tertakluk dalam Perlembagaan iaitu perjuangan menerusi bahasa.


Banyak ulusan yang bernas yang telah diberikan dalam akhbar . Yang menjadi satu kemuskilan saya, kenapa perkara ini sukar sangat diterjemahkan. Kalau kita lihat, mengapa berlakunya tunjuk perasaan jalanan, jelas ramai yang menentangkan. Takanlah sampai nak berbunuh-bunuh, nyawa terbang baru hendak mengambil tindakan untuk menghapus.

Usah fikirkan tentang kerugian oleh pihak-pihak tertentu jika dasar ini dihapuskan, fikirkan kerugian bahasa Melayu dan anak-anak dan cucu kita yang akan datang. Jangan jadi sepertimana tahun enam pulohan dulu, kepit surat khabar berbahasa Inggeris malu mengepit akhbar bahasa Melayu. Hingga sekarang pun ada lagi pegawai tinggi dalam kerajaan masih mengagongkan bahasa Inggeris apabila ditemuduga dalam bahasa Melayu oleh wartawan yang bukan Melayu? Siapa, tak payah tuding jari siapa dia, tetapi salah kan diri sendiri yang tidak menghormati bahasa ibunda sendiri.

Kepada Menteri Pelajaran, saya menyeru sementara anda mempunyai kuasa sekarang, fikir-fikirlah semasak-masaknya perkara ini. Kalau benar berani, tentu anda satu hari nanti akan digelar sebagai Bapa Perjuangan Bahasa Melayu apabila bersara dari jadi menteri nanti. Lihatlah dan nantikan, mari teruskan perjuangan bagi menghapuskan PPSMI, jangan sekerat jalan, jangan takut atas kebenaran. Bahasa Jiwa Bangsa.

Tidak ada komentar: